Friday, November 1, 2024

Restoran Bawah Kolong, Kluang

Sejak dulu aku bukan seorang 'pemakan'. Apatah lagi sejak pemergian Abang ke alam abadi.. seleraku seolah-olah tertutup. Keluarga dan sahabat akrab dah mangli dengan keadaan selera makanku yang susah dikendali. Makan dua tiga suap terus berhenti.. lama juga keadaan ku begitu. Nak habiskan nasi sepinggan memang boleh dikira dengan sebelah tangan sehingga berat badanku menurun dengan banyaknya.

Namun sejak berhijrah ke SMK Medini, rutin hidup dan pemakanan ku agak berubah. Mungkin kehadiran sahabat 'seperkantinan' yang aku gelar Hang Setia menjadi asbab aku mula berselera. Seingat aku, semua bermula sebaik aku menerima pelawaan Encik Hairul PK HEM untuk bersarapan sama. Encik Hairul memang wajib bersarapan pagi kerana keperluan makan ubat setiap hari. Sejak itu, bersama Puan Hajah Norhazizah, PK Pentadbiran Medini, kami berpapasan ke kantin seusai perhimpunan pagi hampir setiap hari. Dek kerana rutin harian bersama Hang Setia ini, perut ku terbiasa mohon diisi meskipun pada hari cuti. Adoiiii gemuklah aku camni!

Sambil menikmati sarapan berat ala penyawit @ penoreh, kami akan bersembang tentang pelbagai topik. Antaranya tempat makan best di Johor. Satu daripada lokasi yang menarik perhatian ku ialah Restoran Bawah Kolong di Kluang. Cara Encik Hairul bercerita tentang kedai makan tu membuat hatiku meronta-ronta ingin mencuba. Macam sedaaaappp je..

Lantaran itulah, semalam 31/10/2024 ditemani Ain, kami menuju ke destinasi itu ~ Bawah Kolong. Oleh kerana highway jem memandangkan cuti Deepavali, kami gunakan laluan kelapa sawit Bandar Tenggara untuk ke sana. Sanggup tu.. setelah sejam suku berlalu akhirnya kami sampai juga ke sana. Alhamdulillah.. memang bestlah menu-menu yang tersedia. Perut pun dah berkeroncong apa lagi... Allahumma Bariklana terus.. 😂 

Alhamdulillah, syukur atas rezeki yang Allah beri. Lain kali nak bawak mak pulak ke mari. Next destination kena tunggu cuti pulak.. mata dah mengantuk. Drive slow2 je sampai Pulai Indah. Terima kasih Allah ❤️

No comments: